Néhány sor röviden a kávé kultúrájáról:
Számos legenda kering a kávé felfedezésével kapcsolatosan, ám a legvalószinűbb egy a 3. századból származó Etióp kecskepásztorral kapcsolatos. Ő vette észre hogy kecskéi egy bizonyos növény leveleinek és gyümölcsének elfogyasztása után nagyon nyugtalanok lettek, igy kibróbálta magán is és élénkitő hatását magán is tapasztalta.
A kávé őshazája Etiópia, de mintegy 80 trópusi és szubtrópusi országban termesztik.
Italként először úgy tűnik az arabok kezdték fogyasztani és általuk terjedt el Dél-Európában majd Európa egész területén.
A nyers kávénak még egyáltalán nincs kávéra emlékeztető ize vagy szaga, ezt a pörkölés során nyeri el. Attól függően hogy mennyi ideig milyen intenzitással pörkölik, változik a kávé ize is.
Élénkitő hatását a koffeintartalmának köszönheti, ami a központi idegrendszerre serkentően hat. De nem csak a kávé tartalmaz koffeint, hanem a fekete tea, a kakaó, a csokoládé, ezért ezeket is előszeretettel fogyasztják mint élénkitő szerek.
Számos legenda kering a kávé felfedezésével kapcsolatosan, ám a legvalószinűbb egy a 3. századból származó Etióp kecskepásztorral kapcsolatos. Ő vette észre hogy kecskéi egy bizonyos növény leveleinek és gyümölcsének elfogyasztása után nagyon nyugtalanok lettek, igy kibróbálta magán is és élénkitő hatását magán is tapasztalta.
A kávé őshazája Etiópia, de mintegy 80 trópusi és szubtrópusi országban termesztik.
Italként először úgy tűnik az arabok kezdték fogyasztani és általuk terjedt el Dél-Európában majd Európa egész területén.
A nyers kávénak még egyáltalán nincs kávéra emlékeztető ize vagy szaga, ezt a pörkölés során nyeri el. Attól függően hogy mennyi ideig milyen intenzitással pörkölik, változik a kávé ize is.
Élénkitő hatását a koffeintartalmának köszönheti, ami a központi idegrendszerre serkentően hat. De nem csak a kávé tartalmaz koffeint, hanem a fekete tea, a kakaó, a csokoládé, ezért ezeket is előszeretettel fogyasztják mint élénkitő szerek.