Erdélyi Kismamák Fóruma
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Erdélyi Kismamák Fóruma

Erdélyi Kismamák Fóruma


Ön nincs belépve. Kérjük, jelentkezzen be vagy regisztráljon

Az anyaság jogait védő törvények a munkahelyen

2 posters

Go down  Üzenet [1 / 1 oldal]

Damara


Moderátor

ORDONANTA DE URGENTA nr. 96 din 14 octombrie 2003

privind protectia maternitatii la locurile de munca

EMITENT: GUVERNUL

PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL nr. 750 din 27 octombrie 2003


Mindet nem masolom be ide,csak egy kis izelitőt, megadom a linket es olvassátok el.
Remélem hasznositani tudjátok.

ART. 3

(1) Salariatele prevazute la art. 2 lit. c)-e) au obligatia de a se prezenta la medicul de familie pentru eliberarea unui document medical care sa le ateste starea.

(2) In cazul in care salariatele nu indeplinesc obligatia prevazuta la alin. (1) si nu informeaza in scris angajatorul despre starea lor, acesta este exonerat de obligatiile sale prevazute in prezenta ordonanta de urgenta, cu exceptia celor prevazute la art. 5, 6, 18, 23 si 25.

ART. 4

Angajatorii au obligatia sa adopte masurile necesare, astfel incat:

a) sa previna expunerea salariatelor prevazute la art. 2 lit. c)-e) la riscuri ce le pot afecta sanatatea si securitatea;

b) salariatele prevazute la art. 2 lit. c)-e) sa nu fie constranse sa efectueze o munca daunatoare sanatatii sau starii lor de graviditate ori copilului nou-nascut, dupa caz.

ART. 5

(1) Pentru toate activitatile susceptibile sa prezinte un risc specific de expunere la agenti, procedee si conditii de munca, a caror lista este prevazuta in anexa nr. 1, angajatorul este obligat sa evalueze anual, precum si la orice modificare a conditiilor de munca natura, gradul si durata expunerii salariatelor prevazute la art. 2 lit. c)-e), in scopul determinarii oricarui risc pentru securitatea sau sanatatea lor si oricarei repercusiuni asupra sarcinii ori alaptarii.

(2) Evaluarile prevazute la alin. (1) se efectueaza de catre angajator, cu participarea obligatorie a medicului de medicina muncii, iar rezultatele lor se consemneaza in rapoarte scrise.

ART. 9

In cazul in care o salariata se afla in una dintre situatiile prevazute la art. 2 lit. c)-e) si desfasoara la locul de munca o activitate care prezinta riscuri pentru sanatatea sau securitatea sa ori cu repercusiuni asupra sarcinii si alaptarii, in sensul celor prevazute la art. 5 alin. (1), angajatorul este obligat sa ii modifice in mod corespunzator conditiile si/sau orarul de munca ori, daca nu este posibil, sa o repartizeze la alt loc de munca fara riscuri pentru sanatatea sau securitatea sa, conform recomandarii medicului de medicina muncii sau a medicului de familie, cu mentinerea veniturilor salariale.

ART. 10

(1) In cazul in care angajatorul, din motive justificate in mod obiectiv, nu poate sa indeplineasca obligatia prevazuta la art. 9, salariatele prevazute la art. 2 lit. c)-e) au dreptul la concediu de risc maternal, .....

http://www.hannaglow.blogspot.com

Damara


Moderátor


És itt a link ahol még többet megtudhattok a jogaitokról és a munkáltató kölezettségeiről.

http://www.pensiitimis.ro/legi/oug96.03.php

http://www.hannaglow.blogspot.com

MSe

MSe

Koszi...jo tudni hol talajuk meg ezeket a torvenyeket ha veletlenul szukseg lenne ra..
Engem most pillanatnyilag az erdekelne...csak nem volt idom utannanezni, hogy hogy is van az adokedvezmeny ket gyerek eseten...ugyanis a ferjem mikor rakerdezett a munkahelyen azt a valasz kapta hogy csak miutan a kicsi in betolti a 2 evet csak azutan jogosult ra...tudja valaki hogy melyik torveny ir errol?

Damara


Moderátor

Nem tudom Mse, hogy az adókedvezményt a gyerek hány éves korától lehet kérvényezni, de ezt a cégnél a könyvelő kell tudja.

http://www.hannaglow.blogspot.com

MSe

MSe

Elfelejtettem ide megirni, kozben megtudtam a valaszt...a gond az hogy nem minden konyvelo tudja, mert nem az ok erdekuk es nem jarnak utanna:( ez tortent a ferjem cegjenel is, ahol a konyvelo felretajekoztatott...minden szulonek tudnia kell hogy joga van az adokedvezmenyhez a gyermek szuletesetol kezdve. Ez itt Romaniaban az ugynevezett "deduceri personale", amit minden csaladban csak egy szemely kaphat (vagy az anya vagy az apa), es a nagysaga fugg attol hogy hany kiskoru gyermek, vagy jovedelem nelkuli felnott van a gondozasaban (nemdolgozo ferj, feleseg, vagy szulo!!!)

Ajánlott tartalom



Vissza az elejére  Üzenet [1 / 1 oldal]

Engedélyek ebben a fórumban:
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.